new Firmware new trouble

  • AUTH is part of the SMTP procedure for server authentication and is independent to SIM authentication, where AT^SGAUTH=3 is included to provider.ini. Why use the Siemens proprietary command which isn't in the manual?


    The core problem is still SEMAIL - any news on that? Have you tested with GM862? As it works with your GM863 there must be a difference.


    Since I've a deadline to meat I've started to implement my own mail procedure. But this cannot be a desirable solution. First using EASY-things from Roundsolutions and once everything is working getting confronted with new hardware and one has to start all over again!

  • Hi, I'm a little bit confused because I have some difficult to understand the problem core.
    Is it the bad behavior of at#semail with FW 6.04.606-B014 respect to the firmware 7.2.504 (good behavior) or...?

  • Thanks Cosmin. Pleas Uli, Telit could try to test the behavior, but near to the your conditions. So it's useful if you send username and password of your account (or of another "test" account in the same domain) to Telit via Round Solutions.

  • Sorry I'm not permitted to grant you access to this or any other account of our mail server. Perhaps this might not be necessary any more.


    I've tried all kinds of configuration I could think of and the behaviour is not really plausible:


    (1) Initally I used a E-Plus prapaid card which worked on the RS-EB-S2 (06...) and didn't work with the identical software on TER-GX 110S (07...)
    In both cases I could register to the network but SEMAIL didn't work on the TER. But when I sent an email as described in this thread: eMail by "SEMAIL" and "SKTD" it worked. And the HTTP example form rsterm worked also.


    (2) Then I tried a vodafone SIM card and guess what: everything works. Having a closer look to signal strength and quality it turned out to be as followed:


    vodafone
    after +cpin it is quickly registered
    PWR: -58..-65 dB
    RxQual: 0


    E-Plus
    after +cpin it takes a few tries to register and prints JAMMED a couple of times
    PWR: -68..-78 dB
    RxQual: 7 or 0, but no numbers between


    So the poor network quality causes my troubles, but what I don't understand is: why does it work with one device and not with the other one, even if I use the same antenna and why can I send an email manualy via SKTD but not with SEMAIL. It doesn't make sense to me.


    Isn't it a digital world? Things are suppossed to work or not but not to funktion occaionally!

  • Yes, the behaviors you have described are very strange.


    One question: if you get the JAMMED message, this appears after it has been issued at#JDR=2 or 3 pr 4 command and it means that a Jammed condition is detected on e-Plus. Have you issued a similar command or is it active at present? If not,please goes to the end of this post.


    Telit will continue to carry out other tests with the available nets and providers with the hope to reproduce your behavior without your net and your provider-account.


    In the meantime you could carry out three tests with each of at#Semail and at#sktd way (to get a little statistics) and post the results (I put here what I mean for at#semail way):


    AT
    OK
    AT+IPR=115200
    OK
    AT&K0
    OK
    AT+CMEE=2
    OK
    AT+CPIN?
    +CPIN: SIM PIN
    OK
    AT+CPIN=####
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,2
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,1
    OK
    AT#MONI
    #MONI: D E-Plus BSIC:35 RxQual:0 LAC:0145 Id:3B51 ARFCN:783 PWR:-77dbm TA:0
    OK
    AT+CGATT?
    +CGATT: 1
    OK
    AT+CGMR
    07.02.504
    OK
    AT#GPRS=0
    OK
    AT#ESMTP="smtp.***.de"
    OK
    AT#EUSER="********"
    OK
    AT#EPASSW="********"
    OK
    AT#EADDR="***@***.com"
    OK
    AT#SEMAIL="***@***.com","Sent with RS Terminal",0
    > Hello again!



    If you didn't issue or you dont' observe active the at#jdr command, please try to re-program the module with the same firmware, and check again.
    BR
    Luca

  • As you requested testing SEMAIL. I'll put SKTD test in the next post.


    Yes, I set AT#jdr=4.


    I used rsterm and I didn't change any settings while I sent the emails, i.e. I clicked through the list and restarted the module and did it again.


    Sorry, the log is a bit lengthy but I didn't want you to miss anything. I alterd some personal details and deleted empty lines.


    AT
    OK
    AT+IPR=115200
    OK
    AT&K0
    OK
    AT+CMEE=2
    OK
    AT+CPIN?
    +CPIN: READY
    OK
    AT+CPIN=####
    +CME ERROR: operation not allowed
    AT+CREG?
    +CREG: 0,1
    OK
    AT#MONI
    #MONI: D E-Plus BSIC:33 RxQual:7 LAC:01C7 Id:1027 ARFCN:826 PWR:-73dbm TA:1
    OK
    AT+CGATT?
    +CGATT: 1
    OK
    AT+CGMR
    PS:5.02.203/AL:6.04.606-B014-GM862 QUAD PY
    OK
    AT#GPRS=0
    OK
    AT#ESMTP="smtp.server.de"
    OK
    AT#EUSER="usr"
    OK
    AT#EPASSW="pwd"
    OK
    AT#EADDR="sender@domain.com"
    OK
    AT#SEMAIL="recipient@domain.com","Sent with RS Terminal",0
    > first try s2 , SEMAILCTRL-Z
    OK


    ------------------------------------------------------------------------------


    AT
    OK
    AT+IPR=115200
    OK
    AT&K0
    OK
    AT+CMEE=2
    OK
    AT+CPIN?
    +CPIN: SIM PIN
    OK
    AT+CPIN=####
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,3
    OK
    AT#MONI


    #MONI: Vodafone D2 BSIC:50 RxQual:0 LAC:0262 Id:5AD4 ARFCN:55 PWR:-51dbm TA:0
    OK
    AT+CGATT?
    +CGATT: 0
    OK
    AT+CGMR
    07.02.504
    OK
    AT#GPRS=0
    OK
    AT#ESMTP="smtp.server.de"
    OK
    AT#EUSER="usr"
    OK
    AT#EPASSW="pwd"
    OK
    AT#EADDR="sender@domain.com"
    OK
    AT#SEMAIL="recipient@domain.com","Sent with RS Terminal",0
    > first try TER, SEMAIL
    CTRL-Z
    +CME ERROR: connection failed


    ------------------------------------------------------------------------------


    AT
    OK
    AT+IPR=115200
    OK
    AT&K0
    OK
    AT+CMEE=2
    OK
    AT+CPIN?
    +CPIN: SIM PIN
    OK
    AT+CPIN=####
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,3
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,2
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,2
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,2
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,1
    OK
    AT#MONI
    #MONI: E-Plus BSIC:35 RxQual:0 LAC:0145 Id:3B51 ARFCN:783 PWR:-75dbm TA:1
    OK
    AT+CGATT?
    +CGATT: 1
    OK
    AT+CGMR
    07.02.504
    OK
    AT#GPRS=0
    OK
    AT#ESMTP="smtp.server.de"
    OK
    AT#EUSER="usr"
    OK
    AT#EPASSW="pwd"
    OK
    AT#EADDR="sender@domain.com"
    OK
    AT#SEMAIL="recipient@domain.com","Sent with RS Terminal",0
    > second try, SEMAIL (TER)
    CTRL-Z
    +CME ERROR: connection failed
    AT#MONI
    #MONI: E-Plus BSIC:35 RxQual:0 LAC:0145 Id:3B51 ARFCN:783 PWR:-74dbm TA:0
    OK
    AT+CGATT?
    +CGATT: 1
    OK


    ------------------------------------------------------------------------------


    AT
    OK
    AT+IPR=115200
    OK
    AT&K0
    OK
    AT+CMEE=2
    OK
    AT+CPIN?
    +CPIN: READY
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,1
    OK
    AT#MONI
    #MONI: E-Plus BSIC:35 RxQual:0 LAC:0145 Id:3B51 ARFCN:783 PWR:-75dbm TA:0
    OK
    AT+CGATT?
    +CGATT: 1
    OK
    AT+CGMR
    07.02.504
    OK
    AT#GPRS=0
    OK
    AT#ESMTP="smtp.server.de"
    OK
    AT#EUSER="usr"
    OK
    AT#EPASSW="pwd"
    OK
    AT#EADDR="sender@domain.com"
    OK
    AT#SEMAIL="recipient@domain.com","Sent with RS Terminal",0
    > third try SEMAIL (TER) CTRL-Z
    +CME ERROR: connection failed


    ------------------------------------------------------------------------------


    AT
    OK
    AT+IPR=115200
    OK
    AT&K0
    OK
    AT+CMEE=2
    OK
    AT+CPIN?
    +CPIN: SIM PIN
    OK
    AT+CPIN=####
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,3
    OK
    AT#MONI
    #MONI: T-Mobile D BSIC:37 RxQual:0 LAC:690B Id:3962 ARFCN:102 PWR:-51dbm TA:0
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,2
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,1
    OK
    AT#MONI
    #MONI: E-Plus BSIC:33 RxQual:0 LAC:01C7 Id:1013 ARFCN:858 PWR:-79dbm TA:1
    OK
    AT+CGATT?
    +CGATT: 1
    OK
    AT+CGMR
    07.02.504
    OK
    AT#GPRS=0
    OK
    AT#ESMTP="smtp.server.de"
    OK
    AT#EUSER="usr"
    OK
    AT#EPASSW="pwd"
    OK
    AT#EADDR="sender@domain.com"
    OK
    AT#SEMAIL="recipient@domain.com","Sent with RS Terminal",0
    > 4th try SEMAIL (TER)CTRL-Z
    +CME ERROR: connection failed
    AT#MONI
    #MONI: E-Plus BSIC:33 RxQual:0 LAC:01C7 Id:1013 ARFCN:858 PWR:-77dbm TA:1
    OK
    AT+CGATT?
    +CGATT: 1
    OK


    ------------------------------------------------------------------------------


    AT
    OK
    AT+IPR=115200
    OK
    AT&K0
    OK
    AT+CMEE=2
    OK
    AT+CPIN?
    +CPIN: SIM PIN
    OK
    AT+CPIN=####
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,3
    OK
    AT#MONI
    +CME ERROR: no network service
    AT+CREG?
    +CREG: 0,2
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,2
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,2
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,2
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,1
    OK
    AT#MONI
    #MONI: D E-Plus BSIC:35 RxQual:0 LAC:0145 Id:3B51 ARFCN:783 PWR:-73dbm TA:1
    OK
    AT+CGATT?
    +CGATT: 1
    OK
    AT+CGMR
    PS:5.02.203/AL:6.04.606-B014-GM862 QUAD PY
    OK
    AT#GPRS=0
    OK
    AT#ESMTP="smtp.server.de"
    OK
    AT#EUSER="usr"
    OK
    AT#EPASSW="pwd"
    OK
    AT#EADDR="sender@domain.com"
    OK
    AT#SEMAIL="recipient@domain.com","Sent with RS Terminal",0
    > second try RS-EB-S2 , SEMAIL
    CTRL-Z
    OK

  • Here is the other bit with SKTD


    As the mail server does not echo the received commands - here is the complete dialog:


    AT#SKTD=0,25,"auth.smtp.server.de",0
    CONNECT
    220 auth.smtp.server.de (mrelayeu0) Welcome to *** ESMTP server
    HELO auth.smtp.server.de
    250 mrelayeu0.server.de pleased to meet you
    AUTH LOGIN
    334 VXNlcm5hbWU6 (base64 decoded: Username: )
    "usr bas64 coded"
    334 UGFzc3dvcmQ6 (base64 decoded: Password: )
    "pwd bas64 coded"
    235 authentication finished successfully
    MAIL FROM: sender@domain.com
    250 mail from: <sender@domain.com> ok
    RCPT TO:recipient@domain.de
    250 <recipient@domain.de> ok
    354 Enter mail, end with "." on a line by itself
    DATA
    From: <sender@domain.com>
    To: <recipient@domain.de>
    Subject: "Betreff"
    "Nachrichtentext"
    .

    250 Message 0MKwh2-1JIOXT3QxP-0005lz accepted by mrelayeu0.server.de
    QUIT
    221 auth.smtp.server.de Bye
    NO CARRIER




    at
    OK
    AT+IPR=115200
    OK
    AT&K0
    OK
    AT+CMEE=2
    OK
    AT+CPIN?
    +CPIN: SIM PIN
    OK
    AT+CPIN=####
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,2
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,1
    OK
    AT#MONI
    #MONI: D E-Plus BSIC:33 RxQual:7 LAC:01C7 Id:1027 ARFCN:826 PWR:-70dbm TA:1
    OK
    AT+CGMR
    PS:5.02.203/AL:6.04.606-B014-GM862 QUAD PY
    OK
    AT+CGATT?
    +CGATT: 1
    OK
    AT+CGDCONT=1,"IP","internet.eplus.de","0.0.0.0",0,0
    OK
    AT+CGQREQ=1,2,4,3,9,31
    OK
    AT#USERID="eplus"
    OK
    AT#PASSW="gprs"
    OK
    AT#GPRS?
    #GPRS: 0
    OK
    AT#GPRS=1
    +IP: 10.129.39.43
    OK
    AT#SKTD=0,25,"auth.smtp.server.de",0
    CONNECT
    220 auth.smtp.server.de (mrelayeu0) Welcome to *** ESMTP server
    250 mrelayeu0.server.de pleased to meet you
    334 VXNlcm5hbWU6
    334 UGFzc3dvcmQ6
    235 authentication finished successfully
    250 mail from: <sender@domain.com> ok
    250 <recipient@domain.de> ok
    354 Enter mail, end with "." on a line by itself
    250 Message 0MKwh2-1JIOXT3QxP-0005lz accepted by mrelayeu0.server.de
    221 auth.smtp.server.de Bye
    NO CARRIER


    ---------------------------------------------------------------


    AT
    OK
    AT+IPR=115200
    OK
    AT&K0
    OK
    AT+CMEE=2
    OK
    AT+CPIN?
    +CPIN: SIM PIN
    OK
    AT+CPIN=####
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,2
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,2
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,2
    OK
    AT+CREG?
    +CREG: 0,1
    OK
    AT#MONI
    #MONI: E-Plus BSIC:35 RxQual:0 LAC:0145 Id:3B51 ARFCN:783 PWR:-77dbm TA:0
    OK
    AT+CGMR
    07.02.504
    OK
    AT+CGATT?
    +CGATT: 1
    OK
    AT+CGDCONT=1,"IP","internet.eplus.de","0.0.0.0",0
    OK
    AT+CGQREQ=1,2,4,3,9,31
    OK
    AT#USERID="eplus"
    OK
    AT#PASSW="gprs"
    OK
    AT#GPRS?
    #GPRS: 0
    OK
    AT#GPRS=1
    +IP: 10.161.159.73
    OK
    AT#SKTD=0,25,"auth.smtp.server.de",0
    CONNECT
    220 auth.smtp.server.de (mrelayeu3) Welcome to *** ESMTP server
    250 mrelayeu3.server.de pleased to meet you
    334 VXNlcm5hbWU6
    334 UGFzc3dvcmQ6
    235 authentication finished successfully
    250 mail from: <sender@domain.com> ok
    250 <recipient@domain.de> ok
    354 Enter mail, end with "." on a line by itself
    250 Message 0MKxQS-1JIOc80He6-0004xt accepted by mrelayeu3.server.de
    221 auth.smtp.server.de Bye
    NO CARRIER


    Sorry for all that fuzz, but it isn't hploess, is it?

  • 1- I saw that in "sktd way " you use "auth.smtp.server.de" but in the "semail way" you use "smtp.server.de" :why?
    could you test the "semail way" with
    "auth.smtp.server.de" ?

    2- do you use the same SIM when you test with 6.04.606-B014-GM862 QUAD PY and the firmware 7.02.504, or are the SIMs different?

  • Please,
    check also if the date and time are set (at+cclk).
    If the checks I suggested don't give more info to us, please contact Telit via Round solutions that we try to arrange to carry out a trace, otherwise please post what you will have found

  • In both of the last cases I used the same SIM card from E-Plus. This is the card causing the trouble with FW 07, while both FWs worked with a vodafone SIM card.


    I've checked the behaviour with auth.smtp.***.de again: it is the same behaviour. Strange, although I'm supposed to use the prefix AUTH. it worked with the Firmware 06. when I'd forgotten it.


    at+cclk
    Both moduls ware always resetted at power on to 00/01/01,00:00:** (no backup battery). I can set the time on both modules the using DAYTIME protocol from various NIST servers. I still havn't a clue what's going wrong when I try SNTP protocoll and nobody wants to tell me.


    Now it's time to ask TELIT?

  • Just one thing before to contact Telit via Round solutions (e.g. Cosmin):


    1- Could you set manually date and time and then carry out the procedure to send the e-mail in the "semail" way?


    2- As step 1 but in another location (because if you have received the JAMMED message is not a good thing)

  • I did set the time by a routine calling a DAYTIME server. This part works and the modul keeps the correct time and date until the next time it is power off. I've successfully sent mails without corrcet time settings.


    Time set: no email by SEMAIL


    and module moved to anoteh location: no email by SEMAIL


    #MONI: E-Plus BSIC:33 RxQual:0 LAC:01C7 Id:1027 ARFCN:826 PWR:-82dbm TA:1

  • Ok Uli,
    there is a mismatching of behaviors between the 7.02.x04 firmware and 6.04.606-B014 firmware regarding the At#semail command when username and password are required for the PDP context.
    Please, use the sequence
    AT#GPRS=1
    AT#EMAILD=....
    AT#GPRS=0
    as workaround for the 7.02.x04 firmware behavior

  • Good things come to those who wait.


    AT#EMAILD works and finally I can send an email and finish my work, which I consider as good.


    Thanks a lot to Lucat and Cosmin, you really were patient,
    Uli